El presoner que guanyà la Vuelta

                                             

 Julián Berrendero, "El negre dels ulls blaus"

Julián Berrendero debutava al Tour. representant a Espanya al 1936. La seua actuació va ser molt bona, tant i que guanyà el Premi de la Muntanya y fou 11é a la classificació final. Al finalitzar la carrera, Espanya estava ja embolicada en la Guerra Civil i va decidir establir-se a Pau per a poder seguir competint amb normalitat. Malgrat residir fora va ser triat de nou per a la sel·lecció del Tour de 1937. Tornà a destacar, siguent 15é, però el seu major èxit va ser apuntar-se l'etapa reina, que acabava precisament en Pau i travessava els colossos pirenaics de Peyresourde, Aspin, Tourmalet i Aubisque.

Quan en 1939 es disposava a tornar al seu país per a visitar a la família va ser detingut a la frontera d'Irún. Julián s'havia manifestat contra l'alçament i va ser enviat a un camp de concentració en Burgos, després a un altre a Cantàbria i a un tercer a Rota, on canvia la seua sort.

Passats 18 mesos presoner, un capità de l'exèrcit el cridà al seu despatx, tancà la porta i l'abraçà amb força. Es tractava d'un antic ciclista basc que havia competit en ell abans de la guerra i l'havia reconegut. El va convidar a dinar i va tramitar per al seu alliberament. Era el mes de març de 1941 i al juny va prendre  l'eixida a la Vuelta a Espanya... i la guanyà.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Les forquilles de Christophe

El fi de la tirania

Duel al volcà